Vårdpersonal och vårdskandaler

Vad är det viktigt att tänka på som chef över vårdpersonal? Liksom med alla medarbetare behövs tillit, förståelse, chansen att utvecklas och att visa uppskattning. Det gör att du kan behålla de allra bästa längre.

vårdpersonalNär det är politiskt kaos drabbas givetvis även vården. Som tur är finns det sätt att ta sig runt bristen på läkare och sjuksköterskor via landstinget, genom att hyra bemanning av läkare och annan vårdpersonal på Medlink.se.

Behåll din personal längre – med sunt förnuft och uppskattning

Varför säger då folk upp sig från jobbet? De bästa tycks ryka allra först? I en artikel i Svenska Dagbladet Perfect Guide går det att läsa ”människor jobbar för människor – inte företag”. För att förstå psyket hos anställda och varför de bästa alltid slutar kan en tänka på följande punkter:

  • Personen har alldeles för mycket på sitt bord. Den duktiga vill bidra och vara behjälplig, men då måste det också finnas en belöning och uppskattning för det.
  • Underskatta aldrig vikten av ett ”tack” eller ”bra jobbat”, särskilt inte om det är en person som jobba länge och tas för givet. Alla behöver feedback och uppmärksamhet, inte minst de bästa.
  • Högpresterande personer vill arbeta med likasinnade kollegor. Att anställa fel person är en av de värsta misstagen du kan göra som chef.
  • Mer än hälften av alla som säger upp sig, gör så på grund av en dålig relation till sin arbetsgivare. Visa att du bryr dig om sjuksköterskorna och läkarna.
  • Har du turen nog att ha duktiga anställda är det ditt ansvar som chef att se till att de förbättras och utvecklas. Det gäller all vårdpersonal, inte minst sjuksköterskor.
  • Anställda vill känna trygghet och tillit till sina arbetsgivare. Om du som chef säger att du ska göra något är det viktigt att det löftet hålls, annars blir det svårt för personer att känna tillit.
  • Högpresterande personer vill förbättra allt de gör och känner stolthet över vad de skapat. Om möjligheten att förbättra saker tas bort från dem, riskerar de att börja avsky sitt jobb. Ge dessa personer utrymme, inom vårdens ramar givetvis.

Fakta om hur vården ser ut i dag och vad för tankar som finns kring vård- och operationsköer går det att läsa om här, i en besvarande artikel i Dagens Nyheter.

Vårdskandal med falska sjuksköterskor

Det är så viktigt med kompetent och engagerad, utbildad och licensierad personal. Sjuksköterskor och läkare ska givetvis vara legitimerade och veta vad de gör. Nu har det uppdagats att många falska sjuksköterskor jobbar i Sverige. I Dagens Medicin går det att läsa om hur det runt om i landet finns legitimerade sjuksköterskor med äkta examensbevis från Rumänien, som trots detta aldrig har studerat på skolorna:

Totalt har 27 personer som lurat sig in i svensk vårdverksamhet identifierats i kartläggningen. Vissa utreds i stunden av polis och vissa är redan dömda  – Dagens Medicin

Det är SVT:s Uppdrag Granskning som redan för två år sedan avslöjade hos Socialstyrelsen blivit lurat, av personer från andra länder i EU som ansökt om legitimation i Sverige. Trots att man installerat ett slags varningssystem finns det fortfarande personer som överlistar systemet och får börja jobba inom vården med falska intyg om utbildning.

 

 

 

Scroll to top