Ta lån

De senaste rapporterna från finansvälden tyder på en miljardsmäll för bankerna då Finansinspektionen (FI) anser att bankerna sätter av för lite pengar till kapitalet för utlåningen till bostadslån. Detta kan i sin tur komma att gynna låntagaren då ett högre lån kommer kunna gå att ta om FI får som de vill och ger storbankerna en riktigt saftig nota.

I dagsläget är det allt fler bolåneansökande som hellre vänder sig till de alternativa lånegivarna istället för direkt till storbankerna eftersom de då får en tydligare överblick av vilken bank som erbjuder det förmånligaste lånet. Sålunda har allmänheten nu istället valt att se sig om efter andra lånmöjligheter och även bättre erbjudanden när det kommer till räntor och insparande av finanser. Ett exempel är hos Till exempel Advisa där man kan samla sina tidigare lån och krediter vilket gör att man på så vis har ett större lån att betala av istället för flera små vilket i längden sänker ens räntekostnader markant.

Varför samla sina lån?

Genom att stabilisera sin privatekonomi igenom att samla sina smålån och krediter till en större summa har man möjlighet att spara tusenlappar. Vill man till exempel i framtiden ansöka om bostadslån görs en kreditprövning och med flera lån minskar möjligheten till att få ett bra lånelöfte. Kreditprövning görs inför alla typer av lån för att bedöma låntagarens återbetalningsförmåga och på så vis se hur pass personen i fråga är lämpad för att låna. Sålunda kan det vara enklare att vända sig till de alternativa lånegivarna i första ledet och därigenom se över hur ens situation ser ut i dagsläget och se hur en hopslagning av smålån kan gynna. Dock kan understrykas att det bästa med ett samlat lån är att ens månadskostnad sänks vilket med tiden gör att man kan bygga upp ett eget sparkapital och sedan göra sig helt skuldfri.

Privatlån

En annan typ av lån som blivit allt vanligare sedan regeringsskiftet och den öppnade marknaden är privatlånen eller de så kallade blancolånen. Dess lån är lån utan säkerhet vilket innebär att lånegivaren godkänner mindre lån till personer som har exempelvis betalningsanmärkningar eller dåligt kreditvärde vilket lett till ett finansiellt uppsving på lånemarknaden då fler aktörer strider om låntagarna.

Scroll to top