Bitcoin, den mest populära av de digitala kryptovalutorna, lämnar ingen oberörd. Vissa investerar eller spekulerar i bitcoin, och politiker och myndigheter försöker på olika sätt att begränsa handeln. Många hävdar också att det egentligen rör sig om en valuta.
En digital valuta, som är helt decentraliserad och därmed inte kontrolleras av någon centralbank, det är tillräckligt för att ge många myndighetspersoner skrämselhicka. Man kan fråga sig om myndigheter och beslutsfattare skulle ha varit lika oroliga om det inte vore för det faktum att det är ganska lätt för vem som helst att skaffa bitcoins. Man kan t.ex. köpa bitcoin med swish.
Några exempel på skepsisen mot bitcoin är följande:
- Frankrikes och Tysklands finansministrar har tillsammans med ländernas centralbankschefer författat ett gemensamt brev till de övriga G20-ländernas finansministrar. I brevet varnar de för att kryptovalutor är en stor risk för investerare, och kan vara ett hot mot den finansiella stabiliteten.
- Stefan Ingves, chef för svenska riksbanken, säger att bitcoin inte ska betraktas som en valuta, utan som något som man köper och säljer, precis som tavlor, olja, eller grismagar.
- Nordea är förvisso inte en myndighet, men har stort inflytande på många svenskars privatekonomi. Banken har förbjudit sina anställda att handla med kryptovalutor, skriver DN. Anledningen till detta är att det inte finns någon instans som reglerar handeln.
- Det svenska Skatteverket har samma syn på bitcoin som riksbankschefen, skriver Expressen. Kryptovalutorna ska deklareras precis som andra tillgångar, exempelvis aktier, och den som har gjort vinster eller förluster på handel med kryptovalutor ska ta upp det i sin deklaration. Än så länge går det inte att få in kontrolluppgifter automatiskt.
Bitcoin-kursen sjunker
Japans största bitcoinbörs, Coincheck, stoppade alla uttag i slutet av januari, skriver Veckans Affärer. Detta var en av flera händelser som ledde till att bitcoin-kursen dök till ungefär 10 500 dollar.
Kanske spelar det också in att en av världens mest kända investerare, Warren Buffett, har spått att kryptovalutorna kommer att få ett ”tråkigt slut”. Detta skriver Dagens Industri. Även Charlie Munger, vice ordförande i Buffetts bolag Berkshire Hathaway, att bitcoin är ett gift, och Buffett har sagt att om det fanns en femårig säljoption på varje kryptovaluta hade han köpt en sådan option.
Att kursen sjunker gör dock att det blir möjligt för de som tidigare inte har haft råd att också köpa bitcoins. På samma sätt som man tidigare kunde köpa saker via post, och betala med frimärken, gör bitcoin och andra kryptovalutor idag det möjligt att köpa saker som inte kan betalas på annat sätt. Att fler har tillgång till valutan innebär alltså en demokratisering.
Dessutom finns det inget som talar mot att kursen kommer att gå upp igen. Att köpa nu, när priset är något lägre, kan därför visa sig vara en oerhört god affär. Det är dock viktigt, precis som alltid när man gör den här typen av affärer, att man inte köper bitcoins för pengar som man inte har. Det är lätt att förstöra sin privatekonomi om man gör förluster som man inte har råd med.