Politik 2016

Ett nytt år med mycket spänning, över hela världen. Främst kommer ögonen att ligga på
USA, där är det valår.
 Den långa valrörelsen kommer att bli spännande att följa. Presidentvalet kommer att avgöras den 8 november, det är det 58:e valet i ordningen och den sittande presidenten Barack Obama kommer att lämna eftersom han inte kan återväljas enligt reglerna gällande att han har suttit i två mandatperioder.

De demokrater som har registrerat sig som kandidater för presidentvalet är Hillary Clinton, Martin O’Malley och Bernie Sanders. Den 450220-hillary-clinton-postermest troliga att representera Demokraterna är Hillary Clinton, som enligt opinionsundersökningar i september 2015 var favorit – dock hade avståndet mot de övriga två minskat sedan tidigare. Bland republikanerna finns det desto fler kandidaturer. De har hela 13 stycken och den mest omtalade av dessa är Donald Trump som under året har uttalat sig mot att muslimer ska få ta sig in i USA och att kvinnor inte passar i politiken. Många har trott att han i och med sina rasistiska och kvinnofientliga uttalanden skulle tvingas återta sin kandidatur men han håller sig kvar. Om han skulle vinna valet är det någonting som kommer att påverka hela världen mycket, och i och med att han enligt opinionsundersökningarna är en favorit bland republikanerna måste risken ändå ses som stor.

Missnöje i Sverige – starta eget parti?

2419306-man-voting-on-elections-in-europe-in-front-of-flagUtöver valet i USA är det även mycket fokus på politik i Europa. Den stora flyktingfrågan har varit huvudämnet under 2015 och så ser det även ut att fortsätta under 2016. För Sverige innebär det att vi idag stänger våra gränser och kräver ID-kontroller vid passage från Danmark till Sverige, någonting som har fått många att ifrågasätta de svenska politikerna. Som det ser ut nu verkar stödet till Sveriges politiker – oavsett vilket parti, vara väldigt lågt. Någonting som gör att det kan vara fler nya partier som startas. Detta var någonting vi såg under 90-talet, i och med ett stort missnöjde på hur de svenska frågorna hanterades. Att bilda ett parti är faktiskt lättare än många tror, även fast det såklart krävs många röstar för att kunna göra en skillnad. Men i och med de sociala medier går det att nå ut till fler. Att även ta fram trycksaker, som exempelvis snygga kepsar med tryck – där det politiska budskapet är tydligt, ger ännu större möjlighet att nå ut. Läs gärna mer om hur du kan bilda ett parti här, ifall det intresserar dig.

I Europa kommer det mest troligt vara störst fokus på Storbritannien, eftersom de kommer att ha en folkomröstning huruvida de ska fortsätta vara medlemmar i EU. Hur resultatet blir iStorbritannien kommer mest troligt att påverka Sverige, eftersom ett EU utanStorbritannien gör det svårare att hävda inflytande och få gehör för åsikter med ett brett stöd i Sverige.

Det är en just nu lätt orolig värld, med både hot om terror och där nationalistiska vindar blåser i hela Europa. Förhoppningsvis ser vi ett lugnt 2016 med mindre terror, krig och mer glädje.

Scroll to top