Nya lagar för smslån

Nya regler förväntas komma angående snabblån. Dessa handlar om att skydda låntagaren från att bli felbedömd vid kreditprövningen och kommer förhoppningsvis leda till säkrare låntaganden.

pexels-photo-259200Att ta ett snabblån är ibland nödvändigt för att ekonomin ska räcka till. Kanske behöver man investera i något akut till hemmet eller bilen och har inte tid att vänta. För den som är intresserad av hur ett snabblån går till, klicka här för att läsa mer. Trots att snabblån med rätt förutsättningar ofta sker både enkelt och flexibelt är det något som fått dåligt rykte i media. Detta beror på de höga räntor som ibland förekommer och kan växa rejält. Senaste nytt inom politiken är att regeringen överväger att lagstifta ett räntetak på snabblån. Sedan förut finns snabblånelagen som kräver viss kreditprövning hos konsumenter, men det lutar nu åt att denna lag skärps ytterligare. Den nya lagen kommer även att innefatta insatser mot bristfällig kreditprövning. Detta innebär att långivare kan tvingas ta ansvar för att hela lånet återbetalas om det funnits brister vid kreditprövningen. Detta skriver Svenska Dagbladet, som hävdar att kontroller av låntagares återbetalningsförmåga ofta brister.

Vad kommer räntetaket att ligga på?

Enligt Sveriges Radio kommer kostnadstaket att läggas på 100 procent. Detta innebär att om man lånar 2000 kronor ska det vara omöjligt att i slutändan bli skyldig mer än 4000 kronor. Detta med alla avgifter som ränta och inkasso inkluderade i beloppet.

Syftet med lagen

Det huvudsakliga syftet med de nya reglerna är att skydda låntagaren och att minska skuldsättningen hos privatpersoner med dålig ekonomi. Förutom krav på kostnadstak och kreditprövning vill man även ha skärpta informations- och marknadsföringsregler angående snabblån. Dessutom vill man ha ett krav på ett skriftligt medgivande som innebär att företagen ska minska antalet konsumenter som tar impulsiva lån. Detta skriver Expressen, som förklarar att politikerna inte vill att ett litet snabblån ska kunna växa och leda till en stor skuldsättning hos en individ.

 

Scroll to top