Möt dina väljare mellan valen

Tiden precis inför valen är ofta stressig för många politiker och politiska partier. Likaså är det många väljare som ogillar det faktum att politikerna endast är väldigt måna om att möta sin väljare och potentiella väljare precis inför valen. Möjligheten att prata ansikte mot ansikte med de politiker man förväntas möta är ofta väldigt begränsad, förutom under valrörelsen och almedalsveckan då möjligheterna helt plötsligt är väldigt koncentrerade. Vi är inte heller ensamma om att ha den här bilden av politiken eller att lyfta fram den heller. Läs exempelvis gärna den här artikeln där Almedalsveckan och politikerns distans till ”vanliga väljare” kritiseras. Därför tänkte vi erbjuda några konkreta tips på vad man kan göra åt detta, och hur politiker kan möta sina väljare och potentiella väljare.

  • En möjlighet att föra samtal och dialoger, i en någorlunda offentlig form, som börjar användas allt mer av politiker är sociala medier. Sedan finns det skillnader mellan olika sociala medier. Exempelvis är Twitter främst till för att få ut sitt budskap, kortfattat och slagkraftigt, snarare än för att ha en dialog. Detta har naturligtvis en plats i politiken men främjar knappast mötet med väljarna. Då kanske man snarare ska välja Facebook där det även finns en privat chattfunktion där väljare skulle kunna chatta med politiker och ställa sina frågor.
  • Olika event, konferenser och mässor är heller inte helt dåliga idéer. Alltså något liknande Almedalsveckan, men som inte är Almedalsveckan utan även lockar andra som inte har ett extremt intresse för politik och opinionsbildning. Investera i flera eventtält från storbildsfabriken.se så är du alltid redo att synas och ha en naturlig mötesplats för samtal och dialog.
  • Det sista tipset får bli att bjuda in väljare till diverse politiska sammanhang där de får delta. Istället för att låta publiken titta på politiker som debatterar kanske man kunde prova något format där ”vanligt folk” kan delta i samtalet och dialogen? Ungefär som väljarstugorna, bara att det inte koncentreras till tiden kring valrrörelsen.

Som ni ser på tipsen ovan är det här inget problem med en enkel färdig lösning. Det krävs lite tankeverksamhet och lite prövande. Men det kan mycket väl vara dags med tanke på det förtroende många svenskar har för sina politiker idag.

Scroll to top