Kommer räntetak minska skulderna?

Regeringen föreslår ett räntetak för snabblån, något som tidigare har behandlats här. Detta på grund av de skuldfällor som många anses ha hamnat i för att långivarna har haft höga räntor och avgifter på sina lån. Nu menar många att skulderna inte kommer att minska, tvärtom varnar många för att räntetaket kommer leda till andra problem.

Att räntorna är höga på lån utan annan säkerhet är en gammal tradition som bygger på att långivaren ska kunna garantera att inte lånen missbrukas. Att många låneförmedlare har skyhöga räntor är förvisso sant i många fall, även om en del även erbjuder räntefria lån under en begränsad period. På SmslånOnline.se kan du bland annat kolla vilka lån som är räntefria i upp till två veckor.

Varför smålån??

Det finns skilda åsikter om vad problemet med smslån är. Många menar att problemet är de skyhöga räntorna. Ett räntetak på 40% skulle då minska risken för osunda skuldspiraler, där låntagaren inte behöver ta lån för att täcka upp det förra. Men frågan är: vad skulle hända om man sänkte räntetaket ännu mer? Låt säga att regeringen skulle föreslå ett räntetak på 10%. Förmodligen hade det skapat en obalans hos bankerna, något som inte heller storbankerna har något intresse av.

”Det kan dock finnas ett visst behov för den här typen av korta lån, och därför vore det fel att helt förbjuda dem. Däremot behövs det en mycket hårdare reglering. ” norrteljetidning.se

Att ta lån för att täcka upp en osund livsstil där vuxna människor tar skyhöga lån med dessa höga räntor är förstås inte bra. Samtidigt menar många att det skapar en ruljangs på marknaden. Alla som tar snabblån gör det inte för att åka på en overklig lyxsemester. Kanske gör man det för en snabb investering, som man sedan också ordentligt räknar på vad det kommer kosta en att betala i månaden.

Scroll to top