Kommande förändringar för familjen

Nytt år, nya regler. Nu när vi går in i ett nytt år kommer följderna från det som bestämdes förra året och det är en hel del som kommer att förändras. Hur kommer det att påverka dig? Är det positiva förändringar eller ställer du dig emot regeringens beslut? Låt oss ta en titt på vad som komma under 2016.

  • En av de stora förändringarna kommer att drabba dig som är förälder. Det är nämligen dags för ytterligare en så kallad pappamånad. Det var i november som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och även med hjälp av Folkpartiet fick en majoritet. Beslutet innebär att de antalet dagar som en förälder måste vara föräldraledig, och inte kan lämpa över på den andra föräldern ökas från 60 dagar till 90 dagar. Det har även blivit en ändring som berör barnfamiljer då föräldrapenningen höjs från 225 kronor till 250 kronor per dag, dessutom blir läkarmedel kostnadsfria för barn under 18 år. Familjens Jurist kan hjälpa dig med att lägga upp ett avtal för att lösa eventuella problem du kan ha med en arbetsgivare som skulle ställa sig emot föräldraledighet.
  • Det kommer mest troligt också komma förändringar vad gäller flyktingfrågan som har varit väldigt aktuell under 2015. Det har blivit ett hårdare klimat i Sverige, och hela Europa, och det kan komma blir svårare att ta sig in i landet och ännu svårare att få stanna. I och med att det blir svårare gäller det att se till så allting går rätt till. Detta kan en jurist hjälpa till med, exempelvis kan Familjens Jurist med frågor gällande migrationsrätt.
  • Ekonomin kommer även att förändras till stor del under 2016. Det kommer bland annat bli dyrare bensin och höjd pension. Många menar på att man kanske upptäcker att pengarna inte räcker på samma sätt som de har gjort tidigare och några som kan komma att märka skillnad är till exempel studenterna, även om sänkningen på studiemedlet inte så stort. Det sänks från 49 740 kronor per termin till 220 kronor mindre.
  • Rot- och rutavdraget förändras även i år. Det kommer i och
    Vad händer 2016?

    med det att bli dyrare att anställa för hushållsnära tjänster. Exempelvis kommer du med rut inte längre kunna dra av läxhjälp, dessutom kommer taket för rut att sänkas till 25 000 kronor per person och år. Rotavdraget kommer att sänkas från 50 procent till 30 på arbetskostnaden. Men taget är detsamma.

 

Scroll to top